"Митраљетина" библиотека

место где вас мир, топла реч и књига чека!

Сазнај о писцу

 Иво Андрић је рођен 9. октобра 1892. године у Долцу поред  Травника у тадашњој Аустроугарској. Матичне књиге кажу да му је отац био Антун Андрић, школски послужитељ, а мати Катарина Андрић (рођена Пејић). Детињство је провео у Вишеграду где је завршио основну школу. Андрић је 1903. године уписаосарајевску Велику гимназију, најстарију босанско-херцеговачку средњу школу, а словенску књижевност и историју студирао је на Филозофским факултетима у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу. Докторску дисертацију „Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине“ (Die Entwicklung des geistigen Lebens in Bosnien unter der Einwirkung der türkischen Herrschaft) Андрић је одбранио на Универзитету у Грацу, 1924. године.

„Не спадам међу људе који не воле да раде; у очима лијених људи изгледам чак и врло вриједан човек. Не, нисам од онихu што губе дане у нераду, али у мом раду има један тежак недостатак. Ја не умијем да распоредим послове по степену њихове важности и нећу то, изгледа, никад ни научити.“

 

dostojevskiФјодор Михајлович Достојевски (рођен 11. новембра 1821. године у Москви, преминуо 9. фебруара 1881.године у Санкт Петербургу) је био један од највећих писаца свих времена.

Завршио је војну школу. У двадесет осмој години због учешћа у револуционарној организацији био је осуђен на смрт. Након помиловања провео је четири године на присилном раду у Сибиру.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: